perjantai 3. toukokuuta 2013

Entsyymit ovat solun kemiallisia robotteja

Solujen valmistavia valkuaisaineita kutsutaan entsyymeiksi. Entsyymejä tarvitaan solujen kemiallisissa reaktioissa. Entsyymit toimivat katalyytteinä, eli kemiallisen reaktion mahdollistavana aineena, joka itse ei kulu tai muutu reaktiossa. Katalyytit vähentävät reaktion käynnistymiseen tarvittavaa energian määrää, minkä seurauksena entsyymit nopeuttavat reaktiota soluissa ja saavat ne tapahtumaan alhaisessa lämpötilassa. Suurin osa entsyymeistä toimii solujen sisällä.

Entsyymien rakenne

Entsyymien osat ovat proteiiniosa, substraatti ja kofaktori. Proteiiniosa on entsyymin tärkein osa. Proteiiniosassa on aktiivinen keskus, ja siihen sitoutuu reaktion aikana substraatti. Substraatti on aine, johon entsyymi vaikuttaa. Eräiden entsyymien rakenteeseen kuulu myös kofaktori, joka mahdollistaa entsyymien toiminnan. Kukin entsyymi vaikuttaa vain tiettyyn substrattiin, mikä tarkoittaa sitä, että entsyymit ovat spesifisiä. Spesifisyys perustuu entsyymin aktiiviseen keskuksen ja substraatin tarkkaan yhteen sopimiseen.

Entsyymien toiminta

Entyymit toimivat joko rakennusaineenvaihdunnassa eli anabolisessa reaktiossa tai hajotusaineenvaihdunnassa eli katabolisessa reaktiossa.
        
Anabolisessa reaktiossa substraattimolekyylit sitoutuvat entsyymin aktiiviseen kohtaan siten, että substraattien sitoutuminen kemiallisesti toisiinsa ei vaadi paljon energiaa. Muodostuu reaktiotuote, joka irtoaa nopeasti entsyymistä. Entsyymi on saman tien valmis katalysoimaan uuden reaktion.
                                                                                                                                                                   
Katabolisessa reaktiossa substraatti sitoutuu hetkeksi entsyymin aktiiviseen kohtaan. Substraatti pilkkoutuu kahdeksi erilliseksi tuotteeksi.

Jos entsyymien toiminnassa on vääränlaiset olosuhteet, se menettää muotonsa eli denaturoituu. Jotta entsyymit toimisivat normaalisti, ne tarvitsisivat sopivan lämpötilan sekä liuoksen sopivan suolapitoisuuden ja happamuuden. Optimiolosuhteissa entyymien toiminta on tehokkainta. Esimerkiksi ihmisten entsyymit toimivat parhaiten n. 37 °C:ssa.
Inhibiittori on aine, joka estää entsyymiä toimimasta. Inhibiittorit muistuttavat rakenteeltaan substraattia ja kiinnittyy sen paikalle ensyymin aktiiviseen keskukseen, jolloin entyymin toiminta estyy. 

Inhibiittori voi muutta entsyymin aktiivisen keskuksen rakennetta estäen näin enstyymin toiminnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti